Curry z ziemniaków

Curry z ziemniaków zobacz Curry z ziemniaków 2018-06-19 12:27:03
Curry z ziemniaków
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • Mieszanka przypraw panch phoron:
  • 1:1 czarnuszka, gorczyca, fenkuł, kozieradka, kumin
  • (4 łyżki mieszanki)
2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
do podania: świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę przypraw. Wymieszać w słoiku po 1 czubatej łyżce, wstrząsnąć.
Na dnie garnka uprażyć przyprawy, przesypać do młynka lub moździerza i rozetrzeć.

Ziemniaki obrać i pokoroić w grubą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić ziemniaki i smażyć je do momentu, aż będą złote. Odłożyć na bok.

Imbir oraz chili posiekać. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzać olej i dodać imbir i papryczkę chili. Smażyć 1 - 2 minuty, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez parę minut.

Odkryć garnek, dodać podsmażone ziemniaki i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie potrzeby odparować nadmiar wody. Dodać wszystkie pozostałe pozostałe składniki, wymieszać i gotować ostatnie 3 - 5 minuty. Podawać ze świeżą kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE