Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 wymyte pomarańcze

2 miarki cukru

miarka wody

15 g uprażonych migdałów w plasterkach

pół miarki gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Ociąć górę i dół pomarańczy. Zdjąć skórę, nacinając ją w wąskie paski. Usunąć z niej albedo. Pokroić ją w cieniutkie paseczki, wrzucić do rondla, zalać zimną wodą i zagotować. Odsączyć i przelać zimną wodą. Powtórzyć ten proces trzy razy.
Wykroić miąższ pomarańczy i wrzucić do miski. Wycisnąć sok z reszty miąższu pozostałej na skórkach. Odstawić.
Wsypać cukier na patelnię lub do dużego rondla. Skarmelizować do koloru ciemnego bursztynu. Wlać wodę i sok z pomarańczy. Pozostawić na gazie do rozpuszczenia się karmelu. Wrzucić paseczki skórki pomarańczowej i kandyzować, aż staną się półprzezroczyste, przez 5 – 10 min. Skórki będą słodkie i jędrne, z nutą goryczy i wyraźnym smakiem pomarańczy.
Nalać 4 łyżki karmelu ze skórkami na pokrojone pomarańcze i wymieszać. Zakryć i odstawić w chłodne miejsce. (ostudzić pozostały karmel. Jeśli jest zbyt gęsty, można rozrzedzić wodą. Przechowywać w słoiku w lodówce, wytrzyma co najmniej pół roku).
Pomarańcze podawać z karmelem i skórką oraz z plasterkami prażonych migdałów i słodkawą bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.