Kremowy deser z palonym masłem, białą czekoladą, owocami i kruszonką

Kremowy deser z palonym masłem, białą czekoladą, owocami i kruszonką
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Krem z palonego masła:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 ml ekstraktu waniliowego
  • 300 g mleka
  • 50 g palonego masła
  • 100 g żółtek (ok. 5 żółtek)
  • 6 g żelatyny
  • 50 g cukru
Compote owocowe:
  • 250 g mieszanych owoców jagodowych
  • 60 g cukru
  • 50 ml czerwonego wina
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 15 ml soku z cytryny
Kruszonka:
  • 80 g zmrożonego masła
  • 80 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g liofilizowanego hibiskusa
Cremoux:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krem z palonego masła: mleko podgrzać ze śmietaną, cukrem, esencją waniliową i masłem. Żółtka roztrzepać i zalać gorącą mieszanką mleka i śmietany. Przelać do kokilek umieszczonych w blaszce z kąpielą wodną. Piec 50- 60 minut, w 120º C. Przestudzić.

Compote: owoce zalać winem i zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z owocami, zdjąć z ognia.

Kruszonka: cukier wymieszać z mąką i połową liofilizowanego hibiskusa. Masło pokroić w kostkę i krótko zmiksować z suchymi składnikami. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 20-25 min. w 140º C. Przestudzić i posypać resztą hibiskusa.

Cremoux: śmietanę podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietaną. Zmiksować na gładki krem, dodać jogurt, zmiksować i wmieszać masło. Schłodzić w lodówce.

Na krem z palonego masła nałożyć warstwy owocowego compote, kruszonki i cremoux. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA