Mark  Bittman

Placuszki


Przepis z programu Minimalista (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placuszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka cukru (niekoniecznie)

2 jajka

340-450 ml mleka

2 łyżki stopionego i ostudzonego masła

masło lub neutralny olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wymieszać w misce składniki suche. Wbić jajka do mleka, wymieszać, dodać roztopione masło (niekoniecznie) i znowu wymieszać. Wlać do składników suchych, delikatnie wymieszać. Nie należy przejmować się, jeśli powstanie trochę grud. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Wrzucić na patelnię 1-2 łyżeczki masła lub wlać 1-2 łyżeczki oleju. Kiedy masło zacznie się pienić, wykładać masę na patelnię formując dowolnej wielkości placuszki. Wyregulować ogień - zwykle pierwsze partie wymagają większego płomienia, później ogień można przykręcić. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekręcić (po ok. 2-4 minutach). Smażyć aż będą rumiane. Można od razu podać lub wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni C na ok. 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.