Arkas pomarańczowy

Arkas pomarańczowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 ml mleka świeżego, nie UHT!
  • 100 g cukru
  • szczypta nitek szafranu
  • 14 g żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • skórka strata z 1 pomarańczy
  • 1 kostka lodu
  • 1 łyżka wody pomarańczowej
Ponadto:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 pomarańcza wyfiletowana
  • kilka kumkwatów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nitki szafranu kładziemy na kostce lodu umieszczonej w małej miseczce i pozostawiamy, aż puści kolor. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.

Do rondelka wlewamy mleko, dosypujemy cukier i skórkę startą z pomarańczy. Zagotowujemy całość i zakwaszamy sokiem z cytryny, cały czas podgrzewając. Masa powinna się zacząć ścinać, w mleku powinny być widoczne skrzepy i osobno serwatka. W razie potrzeby dodajemy więcej kwasu. Dolewamy wodę pomarańczową i ściągamy całość z gazu.

W gorącym mleko rozpuszczamy żelatynę i mieszamy dokładnie rózgą lub mieszadłem ze sprężynką. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i przelewamy najlepiej za pomocą dzbanka z dziubkiem do formy silikonowej ustawionej na blaszce. Wstawiamy deser do zamrażarki na 2-3 h do całkowitego stężenia. Nic się nie stanie jeśli deser zamarznie.

Na chwilę przed serwowaniem deseru przygotowujemy ganasz. Należy podgrzać śmietankę w małym rondelku i do gorącej dodać pokrojoną czekoladę. Odstawiamy całość na 1-2 minuty, następnie mieszamy do połączenia. Na spód talerza nakładamy ciepły, ale nie gorący ganasz, na nim układamy wyciągnięty z formy deser. Dekorujemy np. filecikami z pomarańczy i plastrami kumkwatu.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA