Si King

Placki puri


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Placki puri
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mąki na chapati (atta — mąka pszenna z pełnego przemiału

o wysokiej zawartości glutenu)

zimna woda

olej do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek pośrodku. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać, tak, by powstało zwarte ciasto. Wyrabiać pięściami, aż będzie gładkie i jedwabiste. Odstawić na 20 minut. Uformować kulki wielkości śliwki i wałkować na krążki. Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem. Smażyć po kilka placków naraz na złoty kolor, delikatnie je obracając. Osączyć z tłuszczu na kuchennym ręczniku i podawać ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.