Tournedos a la Rossini

Tournedos a'la Rossini zobacz Tournedos a'la Rossini 2018-06-19 13:01:12
Tournedos a'la Rossini
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 4 małe medaliony z polędwicy wołowej (o grubości 2-2,5 cm)
  • 4 kromki białego pieczywa bez skórki (o wielkości plastrów polędwicy)
  • 4 plastry wątróbki drobiowej (może być gęsia lub kacza)
  • po 2 łyżki brandy i madery
  • 100 ml wywaru z cielęciny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy truflowej, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i po podsmażeniu na złoty kolor wyjmujemy. Medaliony kładziemy na rozgrzany czosnkowy tłuszcz i smażymy najwyżej po 3 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Na oliwie z masłem smażymy plastry wątróbki i odstawiamy. Do gorącego tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy resztę madery i brandy. Mieszamy, dolewamy wywar z cielęciny, odparowujemy połowę sosu. Na grzance układamy polędwicę, a na niej plaster wątróbki. Polewamy sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE