Tomasz Jakubiak

Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym, podana z krążkami pumpernikla


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 3877

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z kaczki

sól

pieprz

szklanka świeżego soku śliwkowego

krążki pumpernikla - według własnego uznania

łyżka masła

sos śliwkowo-figowy:

1/2 kg świeżych śliwek

3 figi

sok i skórka z pomarańczy

łyżka masła

5 goździków

1/2 szklanki soku śliwkowego

Przygotowanie:

Piersi z kaczki pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem ze śliwek.
Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.
Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.