Pieczona pierś indyka z sosem żurawinowym

Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 pierś indyka
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- sonda z termometrem
sos:
- 200 g żurawiny
- 500 ml wina czerwonego
- 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Pierś dokładnie solimy i pieprzymy, obsmażamy na rumiany kolor na maśle. Obsmażoną pierś studzimy i smarujemy masłem, zawijamy szczelnie w pergamin. Przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy do uzyskania temp. 76 stopni.
Wszystkie składniki sosu gotujemy do odparowania wina - do momentu, gdy będzie widać osadzające się owoce żurawiny na dnie rondla. Wyjmujemy gwiazdki anyżu i miksujemy sos na gładką masę.
Gotową pierś studzimy i kroimy w plastry, podajemy z kromką białego pieczywa przesmarowanego majonezem, a na wierzch wykładamy łyżkę sosu żurawinowego.
Komentarze
Dania z indyka
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
KopciuchMlody 11 miesięcy temu
Oglądało się super tylko szkoda, że tak późno było i nam się z zonka nie chciało robić.. Postanowiliśmy się wziąć za Wasze przepisy bo są proste i z takiego mięsiawa można wyczarować niezłe danie.. Indyk chrupiący z góry a w środku Mmmmmm so czysty.. My nie mielimy termometr ale nastawiliśmy na 140 stopni i godzinkę piekliśmy.. Pycha!! Dawajcie więcej odcinków!!!!! :)