Cytrynowe babeczki z nutką rozmarynu z kremem i lemon curd - Katarzyna Zadrożna

Cytrynowe babeczki z nutką rozmarynu
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Ciasto:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowuję formę do muffinów (wykładam formę papilotkami). W dużej misce na średnich obrotach ucieram masło. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz wanilię. Ucieram na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka i dobrze ucieram. Dodaję skórkę startą z cytryny. Dolewam powoli mleka i nadal ucieram, do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce łączę mąkę, rozmaryn, proszk do pieczenia i sól. Łączę zawartość dwóch mis (mokre składniki z suchymi) i wykładam ciastem formę do muffinek. Piekę babeczki 20-25 minut, do suchego patyczka.

Lemon curd:
Sok, skórkę z cytryny, cukier i jajka mieszam razem w rondelku lub misce. Dodaję kawałeczki masła i umieszczam w kąpieli wodnej. Podgrzewam często mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i szczelnie przykrywam folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Krem schładzam w lodówce. Schłodzone babeczki nadziewam lemon curdem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego.

Krem maślany:
Ucieram masło mikserem. Dodaję wanilię i mieszam. Dodaję stopniowo cukier puder, miksując na wysokich obrotach przez około 5 minut. Zmniejszam obroty miksera i dodaję mleko oraz ekstrakt z cytryny. Mieszam i zwiększam obroty do średnich i miksuję 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.

Schładzam krem w lodówce przez godzinę. Babeczki nadziane lemon curdem ozdabiam kremem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Dekorują używając różnych posypek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA