Ricardo Larrivee

Pierogi z dynią


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania z dyni

Pierogi z dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pierogów:

250 ml dyni sułtański turban (patrz uwaga)

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki stołowe oliwy

200 g mielonej wołowiny

60 ml białego wina

60 ml drobno posiekanych migdałów

900 g rozmrożonego ciasta na sajgonki

sól i pieprz



Składniki sosu curry dla dorosłych:

3 posiekane dymki

1,5 łyżeczki proszku curry lub wedle uznania

2 łyżki stołowe masła

150 ml białego wina

430 ml bulionu drobiowego

750 ml śmietany 35%

sól i pieprz



Składniki sosu różowego dla dzieci:

3 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka stołowa oliwy

796 ml odcedzonych pomidorów z puszki

1 łyżeczka suszonej bazylii

250 ml śmietany 35%



Przygotowanie farszu do pierogów:

Na patelni, na oliwie usmaż do miękkości cebulę i czosnek. Dorzuć wołowinę, usmaż, dzieląc na cząstki. Dopraw solą i pieprzem. Deglazuj białym winem. Dorzuć migdały i purée z dyni. Mieszaj przez kilka minut na małym ogniu. Dopraw. Przełóż do miski i wystudź. Włóż do lodówki, aby całkowicie schłodzić.



Przygotowanie różowego sosu:

Na patelni, na oliwie usmaż czosnek do miękkości. Dorzuć pomidory i bazylię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dolej śmietanę, zmiksuj. Dopraw i odstaw.



Przygotowanie sosu curry:

Na patelni, na oliwie usmaż dymkę z curry do miękkości. Deglasuj białym winem. Dolej bulion, gotuj, aż odparujesz połowę płynu. Dolej śmietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.



Przygotowanie pierogów:

Na blacie rozkładaj po 4 kwadratowe płaty ciasta. Pędzelkiem pokryj je wodą. Na każdy połóż 4 łyżeczki farszu. Przykryj drugim płatem i dociśnij brzegi, aby farsz nie wypadł. Wytnij pieróg foremką lub szklanką o średnicy 10 cm. Odłóż na blachę i powtarzaj czynności, aż zużyjesz składniki. W garnku z osolonym wrzątkiem gotuj pierogi po 6 sztuk, ostrożnie mieszając, żeby się nie posklejały. Odcedzaj i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę. Tak ugotuj wszystkie pierogi. Wkładaj po kilka do wybranego sosu, aby je podgrzać.

Podawaj po 3 pierogi dorosłemu, 1-2 dziecku.



Uwaga: Purée z dyni. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Rozetnij małą dynię na pół. Łyżką usuń nasiona. Ułóż dynię na blasze rozcięciem do góry. Piecz przez około godzinę, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj na purée.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Gulab Jamun - pierożki z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.