Pieczona sola

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona sola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g filetów z soli

2 szalotki

2 gałązki świeżego oregano

1 szklanki wytrawnego białego wina

2 łyżki masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Zroluj filety z soli, zepnij każdy wykałaczką i ułóż w żaroodpornej formie. Pokrój szalotki na plasterki i włóż do rondelka razem z oregano i zalej winem. Zagotuj wino na małym ogniu i zredukuj o połowę. Wyjmij gałązki oregano, wmieszaj masło i po jego roztopieniu zalej zaprawą solę i dopraw do smaku. Przykryj formę i piecz przez 18 do 20 min., aż ryba będzie rozpadać się na kawałki po nakłuciu widelcem. Usuń wykałaczki i natychmiast podawaj – na przykład z komosą ryżową alla puttanesca.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.