Gary  Rhodes

Pieczona pierś kaczki ze śliwkami na ostro


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona pierś kaczki ze śliwkami na ostro
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki sosu:

250 ml czerwonego wina

2 łyżki stołowe brandy

1 laska cynamonu

3 goździki

1 anyż gwiazdkowy

sok z ½ pomarańczy

sok z ½ cytryny

sok z ½ limonki

szczypta przyprawy pięć smaków

czubata łyżeczka musztardy dijon

4 łyżki stołowe galaretki z czerwonych porzeczek



Składniki dania:

2 piersi kaczki

gruboziarnista sól morska

rozkruszone ziarna czarnego pieprzu

olej arachidowy (do smażenia)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

3 świeże śliwki przecięte na pół

olej (do smażenia)

masło (do smażenia)

nieco cukru demerara

3 łyżki wody

oliwa (do skropienia)



Przygotowanie sosu:

Do rondla wlej czerwone wino i brandy. Dorzuć laskę cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Wlej sok z cytrusów. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków, musztardę dijon i galaretkę z czerwonych porzeczek. Gotuj przez parę minut na małym ogniu, mieszając. Gdy galaretka się rozpuści, przetrzyj sos przez sito i ostudź. Podawaj letni.



Przygotowanie kaczki:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skórę na piersiach kaczki natnij nie przecinając mięsa, aby wytopić tłuszcz. Dopraw skórę gruboziarnistą solą morską i rozkruszonymi ziarnami pieprzu. Na patelnię wlej olej arachidowy, połóż piersi skórą do dołu. Teraz dopraw mięso solą i pieprzem. Smaż do 10 minut, aż skóra będzie złocistobrązowa. Przewróć i smaż przez parę minut. Wstaw do piekarnika na kolejne 5-6 minut. Dłużej, jeśli piersi są grube. W tym czasie przygotuj śliwki. Rozgrzej na patelni olej. Ułóż śliwki miąższem do spodu. Smaż do 2 minut albo aż zbrązowieją. Dorzuć kawałek masła, posyp cukrem demerara. Gdy zaczną brązowieć, wlej 3 łyżki wody, aby powstał syrop i przewróć śliwki.

Na talerzu połóż trzy połówki śliwek. Polej sosem spod smażenia, nałóż pierś. Dla dekoracji skrop oliwą. Podawaj z letnim, aromatycznym sosem z czerwonego wina.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.