Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem

Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę.
Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy, najlepiej na noc do lodówki.
Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy (nie wylewamy jej) i kroimy w sporą kostkę.
Łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa i przykrywamy całość pozostałą porcja kapusty i ananasa. Na koniec zalewamy płynem spod ananasów.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 1,5-2 h, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć, aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE