Marieta  Marecka

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 ozór wołowy o wadze ok. 1,5 kg

1 marchew

½ selera

1 pietruszka

1 cebula

1 goździk

4 ziarenka ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

listek laurowy

koperek do dekoracji

ugotowane ziemniaki do podania

Sos chrzanowy:

2 łyżki chrzanu

1 łyżeczka mąki

1 łyżka masła

120 ml śmietany 18%

½ cytryny

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ozór wołowy myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, wycinamy ślinianki i nacieramy solą. Wkładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane warzywa w całości, cebulę z nabitym goździkiem, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyciągamy, wkładamy na moment do zimnej wody i ściągamy skórę. Wywar przecedzamy i wkładamy do niego pokrojony w plastry ozór. Trzymamy w cieple. W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy masło i jak się rozpuści dosypujemy mąkę ciągle mieszając. Jak zasmażka przestanie pachnieć mąką dodajemy chrzan i mieszamy dalej. Dolewamy ok. 150 ml wywaru z ozora, rozprowadzamy dokładnie, żeby nie było grudek. Śmietankę delikatnie hartujemy bulionem z ozora i wlewamy do sosu, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ozorki wyciągamy z bulionu, układamy na talerzu i polewamy sosem. Całość dekorujemy listkami świeżego koperku, podajemy z ziemniakami z wody


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.