Jacques Pépin

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 słoik prażonych jadalnych kasztanów (220 g)( 1 ½ szklanki)

1 średnie jabłko (180 g)

obrane i pokrojone na 2,5 cm kawałki

¼ szklanki grubo posiekanej cebuli

1 szklanka bulionu z kurczaka

około ¼ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wrzucić wszystkie składniki oprócz masła. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 6-8 minut, aby odparować bulion. Powinna zostać ¼ szklanki płynu. Zawartość rondla przełożyć do malaksera. Krótko zmiksować. Dodać masło i utrzeć na gładką masę. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.