Jacques Pépin

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 słoik prażonych jadalnych kasztanów (220 g)( 1 ½ szklanki)

1 średnie jabłko (180 g)

obrane i pokrojone na 2,5 cm kawałki

¼ szklanki grubo posiekanej cebuli

1 szklanka bulionu z kurczaka

około ¼ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wrzucić wszystkie składniki oprócz masła. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 6-8 minut, aby odparować bulion. Powinna zostać ¼ szklanki płynu. Zawartość rondla przełożyć do malaksera. Krótko zmiksować. Dodać masło i utrzeć na gładką masę. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.