Michael  Smith

(odc.127) zupa piwno-cheddarowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.127)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.127) zupa piwno-cheddarowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 szklanki masła

2 małe cebule

obrane i pokrojone w kostkę

1 marchewka

obrana i pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w kostkę

1/4 szklanki mąki

1 1/2 szklanki ciemnego piwa

1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka 36% śmietany

2 szklanki startego sera cheddar

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

kilka kropli sosu Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Masło stopić w garnku. Dodać cebule i smażyć, aż się zrumienią. Dodać marchewkę i selera, smażyć jeszcze kilka minut. Wmieszać mąkę i kontynuować gotowanie przez kilka kolejnych minut. Wlać piwo, bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu do czasu, aż zupa zgęstnieje, około 5 minut. Dodać starty ser, sól, pieprz i sos Worcestershire, dokładnie wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#Martyna_M

22.05.2011 15:05


Gdańsk

CYTUJ

Zrobiłam zgodnie z przepisem, dałam portera... Nie wiem, może to kwestia braku cheddara, może kwestia mojego smaku, może powinno się użyć lżejszego piwa, ale ogólnie - nie byłam zachwycona...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.