Michael  Smith

(odc.127) zupa piwno-cheddarowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.127)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.127) zupa piwno-cheddarowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 szklanki masła

2 małe cebule

obrane i pokrojone w kostkę

1 marchewka

obrana i pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w kostkę

1/4 szklanki mąki

1 1/2 szklanki ciemnego piwa

1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka 36% śmietany

2 szklanki startego sera cheddar

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

kilka kropli sosu Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Masło stopić w garnku. Dodać cebule i smażyć, aż się zrumienią. Dodać marchewkę i selera, smażyć jeszcze kilka minut. Wmieszać mąkę i kontynuować gotowanie przez kilka kolejnych minut. Wlać piwo, bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu do czasu, aż zupa zgęstnieje, około 5 minut. Dodać starty ser, sól, pieprz i sos Worcestershire, dokładnie wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#Martyna_M

22.05.2011 15:05


Gdańsk

CYTUJ

Zrobiłam zgodnie z przepisem, dałam portera... Nie wiem, może to kwestia braku cheddara, może kwestia mojego smaku, może powinno się użyć lżejszego piwa, ale ogólnie - nie byłam zachwycona...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.