Michael  Smith

(odc.091) smażony kurczak w maślance


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.91)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.091) smażony kurczak w maślance
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak

podzielony na 10 części (2 udka

2 pałki

2 skrzydełka i 4 części z piersi)

2 szklanki maślanki

1 szklanka mąki

sól i pieprz do smaku

2 szklanki tłuszczu roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Kawałki kurczaka włożyć do dużej miski albo plastikowego worka, wlać maślankę, dodać sól i pieprz. Wmasować maślankę w kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się zamarynował. Najlepiej dać mu całą noc. Jedną papierową torebkę włożyć w drugą, aby uzyskać dwie warstwy. Wsypać mąkę, sól i pieprz. Kurczaka dobrze odsączyć i włożyć po 2 kawałki do torebki z mąką. Dobrze potrząsnąć, kawałki w panierce odkładać na metalową kratkę do czasu, aż wszystkie będą pokryte mąką. Stopić tłuszcz na dużej żeliwnej patelni i rozgrzać ją do 180 stopni C. Przełożyć kurczaka. Smażyć po jednej stronie, aż stanie się złoty i chrupiący. Jeśli jest taka możliwość, użyć pokrywki, zwłaszcza w czasie smażenia pierwszej strony kurczaka. Pokrywkę zdjąć w czasie smażenia kurczaka z drugiej strony, inaczej za bardzo rozmięknie. Szczypcami przewrócić części kurczaka na drugą stronę. Smażyć, aż będą złote – razem jakieś 20 minut. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

powrót

skomentuj przepis

#Pierdzioszek

06.07.2011 12:10


3miasto

CYTUJ

ale to nie jest taki przepis jak byl w programie:/ brakuje przypraw, no i sposob rprzygotowania sie rozni:/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.