Michael  Smith

(odc.084) chowder z owoców morza z koperkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.84)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

(odc.084) chowder z owoców morza z koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g posiekanego boczku

2 posiekane cebule

3 posiekane łodygi selera naciowego

3 szklanki mleka

3 szklanki gęstej śmietanki (35%)

1 szklanka białego wina

1 ziemniak

umyty i starty na tarce

2-3 listki laurowe

450 g świeżego łososia

halibuta lub innej świeżej ryby

450 g krewetek

obranych i pozbawionych żyły

1 pęczek koperku

posiekany

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku na zupę zrumienić boczek, aż będzie chrupki. Wylać większość powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera, smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, wino, startego ziemniaka i listki laurowe. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak się rozpuści zagęszczając zupę, ok. 20 minut. Dodać rybę i krewetki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Tuż przed podaniem wsypać koperek i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.