Michael  Smith

(odc.055) szybka lasagne


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.055) szybka lasagne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos pomidorowy

3 łyżki oliwy z oliwek

2 średnie cebule, obrane i posiekane

10 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

450 g mielonej wołowiny

4 włoskie kiełbaski, bez skórki

1 puszka pomidorów (800g), rozgniecionych lub zmiksowanych

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

500 ml wywaru wołowego

3 łyżki suszonego oregano

2 łyżki suszonej bazylii

3 listki laurowe

sól i pieprz



Sos serowy

2 ubite jaja

125 ml śmietanki 35%

475 g sera ricotta

1 szklanka startego parmezanu

4 szklanki drobno pokrojonej mozzarelli

sól i pieprz

1 opakowanie gotowych do pieczenia płatów lasagne

1 szklanka startego parmezanu



Przygotowanie sosu pomidorowego

Rozgrzać oliwę na dużej i głębokiej patelni, dodać cebulę. Podsmażać ok. 5 minut, aż będzie rumiana, dodać czosnek. Podsmażać jeszcze przez chwilę, później wrzucić na patelnię mieloną wołowinę i kiełbaski. Drewnianą łyżką porozdzielać mięso, żeby nie powstały duże grudy. Dodać pomidory i zalewę, koncentrat pomidorowy, wywar wołowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż będzie delikatnie bulgotać. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu serowego

Ubić trzepaczką jaja ze śmietanką, dodać sery, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.



Przyrządzenie lasagne

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W brytfannie 22 na 32 cm (lub innej) ułożyć składniki warstwami w takiej kolejności: szklanka sosu, warstwa płatów lasagni, połowa sosu serowego, 1/3 parmezanu, warstwa płatów lasagne, sos pomidorowy, warstwa płatów lasagni, pozostały sos serowy, 1/3 parmezanu, warstwa płatów lasagni, sos pomidorowy, pozostały parmezan. Przykryć dokładnie folią aluminiową i piec godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby wierzch był rumiany i chrupiący.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.