Jacques Pépin

(odc.01) melon z prosciutto


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.01) melon z prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dojrzały melon (około 1 kg)

4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ łyżeczki grubej soli (najlepiej fleur de sel)

¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

90-120 g szynki parmeńskiej

prosciutto

pokrojonej na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem obrać melona ze skórki, usuwając skórkę i leżącą tuż pod nią zieloną warstwę. Wykroić plaster, aby dotrzeć do pestek. Usunąć je. Melon pokroić w dużą kostkę (o boku około 3 cm). (Powinno się uzyskać około 4 szklanek melona w kostkach). Przed podaniem, rozłożyć kostki melona na 4 talerze. Skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Odpowiednio, równomiernie doprawić solą i pieprzem poszczególne porcje. Na melonie ułożyć plastry szynki i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

grachor81

postów: 1

31.03.2011 18:41

CYTUJ

melon z szynką parmeńską

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.