Małpi chleb

Przepis z programu Martha piecze (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Małpi chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,8 kg ciasta drożdżowego - patrz oddzielny przepis (jeśli schłodzone

zostawić w temperaturze pokojowej)

115 gramów masła roztopionego i masło do wysmarowania formy

¾ marki jasnego cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Obficie natłuścić roztopionym masłem formę na babkę o średnicy 25 cm. W średniej misce zmieszać cukier i cynamon. Posypać 2 łyżeczkami tej mieszanki przygotowaną formę.
Pociąć ciasto na ponad 1 cm kawałki, uformować z nich kulki. Pokryć masłem, następnie obtoczyć w mieszance cukrowo-cynamonowej i umieścić w przygotowanej formie. Przykryć folią plastikową i zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, około 1 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Po dwukrotnym wyrośnięciu ciasta piec w piekarniku przez 30-35 minut następnie wyjąć i studzić w formie przez 15 minut. Przełożyć na talerz i studzić przez kolejne 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 09:00

CYTUJ

Ja niestety nie mam czasu by poświęcić na przygotowanie i pieczenie chlebka kilka dni, ale znalazłem o wiele prostsze rozwiązanie. Z mężem uwielbiamy zdrową, domową i ekologiczną żywność. Szukaliśmy kiedyś gotowych mieszanek do domowego wypieku chleba i udało się! Natrafiliśmy na stronę domowychlebek.pl, znajdują się tam zestawy z różnych typów mąki w atrakcyjnej cenie. Chlebki wychodzą wyśmienite, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam wszystkim zapracowanym!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.