Małpi chleb

Przepis z programu Martha piecze (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Małpi chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,8 kg ciasta drożdżowego - patrz oddzielny przepis (jeśli schłodzone

zostawić w temperaturze pokojowej)

115 gramów masła roztopionego i masło do wysmarowania formy

¾ marki jasnego cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Obficie natłuścić roztopionym masłem formę na babkę o średnicy 25 cm. W średniej misce zmieszać cukier i cynamon. Posypać 2 łyżeczkami tej mieszanki przygotowaną formę.
Pociąć ciasto na ponad 1 cm kawałki, uformować z nich kulki. Pokryć masłem, następnie obtoczyć w mieszance cukrowo-cynamonowej i umieścić w przygotowanej formie. Przykryć folią plastikową i zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, około 1 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Po dwukrotnym wyrośnięciu ciasta piec w piekarniku przez 30-35 minut następnie wyjąć i studzić w formie przez 15 minut. Przełożyć na talerz i studzić przez kolejne 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 09:00

CYTUJ

Ja niestety nie mam czasu by poświęcić na przygotowanie i pieczenie chlebka kilka dni, ale znalazłem o wiele prostsze rozwiązanie. Z mężem uwielbiamy zdrową, domową i ekologiczną żywność. Szukaliśmy kiedyś gotowych mieszanek do domowego wypieku chleba i udało się! Natrafiliśmy na stronę domowychlebek.pl, znajdują się tam zestawy z różnych typów mąki w atrakcyjnej cenie. Chlebki wychodzą wyśmienite, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam wszystkim zapracowanym!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.