Aaron Craze

Łatwy pilaw


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Łatwy pilaw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g ryżu basmati

30 g orzechów nerkowca

2 goździki

1 ząbek czosnku

nieobrany

rozgnieciony

1 strączek kardamonu

zmiażdżony

½ łyżeczki kurkumy

1 szczypta szafranu

¼ małej pałeczki cynamonu

1 szczypta soli

drobno otarta skórka z cytryny

300 ml wody lub bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wsyp ryż do sitka i przemyj bieżącą wodą, żeby usunąć nadmiar skrobi. Przełóż osączony ryż do brytfanki. Dodaj orzechy, przyprawy, sól, skórkę z cytryny. Wlej wodę lub bulion, pomieszaj, a następnie szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciecz zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
Pasztet z fasoli mung
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Babka z kaszy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.