Zupa pieczarkowa z migdałami

Zupa pieczarkowa z migdałami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka szalotek pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka czosnku pokrojonego na plasterki
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • około ¾ łyżeczki soli (mniej
  • jeśli bulion został przyrządzony z kostki rosołowej)
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 450 g pieczarek (najlepiej starszych sztuk
  • z rozwiniętymi kapeluszami)
  • 1-2 kawałki suszonego grzybka mun
  • ⅓ szklanki migdałów w płatkach
  • 1 szklanka mleka wymieszanego pół na pół ze śmietanką

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło rozgrzać w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić szalotki i czosnek. Smażyć 2 minuty, aż zmiękną. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mieszając, wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki umyć i grubo posiekać. (Powinniśmy otrzymać około 7 szklanek). Dodać do bulionu wraz z suszonym grzybkiem mun. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować około 30 minut pod częściowym przykryciem. Po 10 minutach gotowania wyjąć grzybek mun. Kiedy ostygnie na tyle, aby można było go wziąć w rękę, usunąć grube korzenie i grubo posiekać. (Powinniśmy otrzymać około ¼ szklanki). Migdały często mieszając, lekko zrumienić w małym, teflonowym rondelku przez 2-3 minuty. Natychmiast wyjąć je z rondelka. Gotową zupę zetrzeć na gładką masę ręcznym blenderem albo w malakserze. Tuż przed podaniem wlać do zupy mleko wymieszane ze śmietanką. Doprowadzić ponownie do wrzenia. (Powinniśmy otrzymać około 6 szklanek.) Rozlać równe porcje do miseczek, podawać na gorąco z pokrojonym grzybkiem mun, po posypaniu opiekanymi płatkami migdałów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE