Kurczak po jamajsku

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Kurczak po jamajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

5 pęczków cebulki dymki, drobno posiekanej

3 duże ząbki czosnku, roztarte

3 papryczki chińskie (kolor nie ma znaczenia), bez pestek, posiekane

2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego

¼ szklanki mielonego ziela angielskiego

2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego

1½ łyżki soli

1 szklanka wody

2,4 kg udek kurczaka lub 2 małe kurczaki w całości, pokrojone na ćwiartki (uwaga poniżej!)



Przygotowanie:

W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz wody i kurczaka. Wkładamy kurczaka. Wlewamy wodę, starannie mieszamy, aby powstał sos o konsystencji rzadkiej pasty. Odlewamy ½ szklanki sosu na później. W pozostałym sosie marynujemy kurczaka przez co najmniej 1 godzinę do 24 godzin (im dłużej, tym lepiej). Kilkakrotnie obracamy mięso, mieszając sos. Przygotowujemy grilla na świeżym powietrzu, używając dużej ilości żaru. Tymczasem namaczamy w wodzie krótkie patyczki lub wióry jakiegoś gatunku drzewa liściastego. Kiedy żar zszarzeje i zacznie się zmieniać w popiół, wrzucamy na ogień mokre drewno. Umieszczamy kurczaka na grillu i przykrywamy, zostawiając rozsunięte otwory wentylacyjne. Pieczemy powoli: 1½ do 2 godzin. Sprawdzamy ogień po 30 minutach, dodając w miarę potrzeby węgla lub drewna. Uważamy, aby nie rozpalić ognia. Co pół godziny podlewamy marynatą. W trakcie opiekania kilkakrotnie obracamy mięso. Kurczak jest gotowy, kiedy przy dotknięciu jest jędrny i lekko osmalony. Zdejmujemy kurczaka z kratki i odkładamy na 15 minut na deskę do krojenia. Ostrym tasakiem siekamy mięso na małe kawałki (razem z kośćmi). Możemy też zostawić w całości. Podajemy na dużym półmisku po polaniu pozostawioną marynatą.

Uwaga: mięso kurczaka bez kości (pierś ma skłonność do wysychania) przyrządzamy według tej samej receptury, tylko w krótszym czasie: 30 lub 40 minut. Kroimy na większe kawałki.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.