Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym zobacz Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym 2018-06-19 12:28:22
Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z grilla

Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ćwierć szklanki wrzątku
  • 2-3 gałązki świeżego chilli
  • łyżeczka listków tymianku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając, po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam. Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku. W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia. Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

pc5791 6 lat temu

w przepisie jest o grilowaniu a w filmiku ani słowa...?

rmtmfusp 6 lat temu

1

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE