James  Martin

Kurczak a la motyl w marynacie i sałatka z ogórka


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak a la motyl w marynacie i sałatka z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki marynaty

300 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki stołowe mięty albo kolendry, drobno posiekanej

sok z jednej cytryny

1 łyżka stołowa rozkruszonych ziaren kminu włoskiego

2 łyżki stołowe oliwy

2 dobrze roztarte ząbki czosnku

duża szczypta pieprzu



Kurczak

1 kg kurczaka z ekologicznego chowu

oliwa do polania



Składniki sałatki z ogórków

1 duży lub 2 średniej wielkości ogórki

sok z ½ cytryny

4 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

2 duże łyżki stołowe posiekanego kopru ogrodowego (mięty albo kolendry)

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty. Nożycami do mięsa rozciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa, rozpłaszczyć ręką. Naciąć skórę i mięso na nogach. Wetrzeć marynatę w mięso. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć mięso z marynaty, strzepując pozbyć się jej nadmiaru, ale nie wycierać. Bardzo silnie rozgrzać patelnię żeberkową, polać oliwą i obsmażyć kurczaka. Smażyć przez 2-3 minuty po obu stronach, aż mięso będzie złociste i pozostaną brązowe ślady żeberek. Przełożyć do brytfanny i piec w piekarniku przez 25-30 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-10 minut.



Przygotować sałatkę

Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pokroić w kawałki i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, obok położyć pokrojonego kurczaka i podawać.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.