Krewetki w majonezie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krewetki w majonezie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

żółtko o temperaturze pokojowej

szczypta soli

2 łyżeczki ziarnistej musztardy diżońskiej

miarka oleju roślinnego

sok cytrynowy do smaku

szczypta białego pieprzu

łyżka oliwy do smażenia

24 obrane krewetki z ogonkami

ocet estragonowy

 

Przygotowanie:

Zmieszać w dużej misce żółtko, sól, musztardę i odrobinę octu. Olej wlewać po kropli, mieszając, do uzyskania gęstego, aksamitnego majonezu. Skosztować, dodać sok cytrynowy oraz sól i pieprz wg uznania. Rozgrzać oliwę na patelni. Lekko obsmażyć krewetki, żeby środek pozostał jędrny i soczysty. Wyłożyć na talerze, podawać z majonezem w naczyńkach do dipów.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.