Krewetki w majonezie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krewetki w majonezie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

żółtko o temperaturze pokojowej

szczypta soli

2 łyżeczki ziarnistej musztardy diżońskiej

miarka oleju roślinnego

sok cytrynowy do smaku

szczypta białego pieprzu

łyżka oliwy do smażenia

24 obrane krewetki z ogonkami

ocet estragonowy

 

Przygotowanie:

Zmieszać w dużej misce żółtko, sól, musztardę i odrobinę octu. Olej wlewać po kropli, mieszając, do uzyskania gęstego, aksamitnego majonezu. Skosztować, dodać sok cytrynowy oraz sól i pieprz wg uznania. Rozgrzać oliwę na patelni. Lekko obsmażyć krewetki, żeby środek pozostał jędrny i soczysty. Wyłożyć na talerze, podawać z majonezem w naczyńkach do dipów.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.