Ciasto ziemniaczane

Ciasto ziemniaczane
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • pół litra gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 2 garście posiekanego tymianku i rozmarynu
  • stopione masło

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200°. wyłożyć 20-centymetrową formę papierem posmarowanym masłem. Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plasterki, po czym wrzucić do miski ze śmietaną, żeby nasiąkły. Wyjąć ziemniaki i ułożyć warstwami w formie, przesypując ziołami. Posmarować drugi arkusz papieru masłem i zakryć ziemniaki posmarowaną stroną. Obciążyć ziemniaki ciężkim naczyniem. Piec do miękkości, przez 60 – 90 min. Ostudzić i pokroić prostokąty lub w kliny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE