Marieta  Marecka

Krem piankowy do ptysiów


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Krem piankowy do ptysiów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g cukru pudru

75 ml wody

4 białka o temperaturze pokojowej

3 łyżki kwaskowatego dżemu, z porzeczek lub podobny przetarty przez sitko

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy na małym ogniu, aż osiągnie temperaturę ok. 120°C, najlepiej sprawdzić to zanurzając łyżkę z syropem w miseczce z zimną wodą, jeśli się szybko scala i po dotknięciu palcami tworzy miękką kulkę to znaczy, że jest gotowy.
W trakcie podgrzewania syropu ubijamy białka. Gdy będą już puszyste (ale jeszcze nie całkiem sztywne), wlewamy do nich spokojnym strumieniem gotowy syrop, cały czas ubijając pianę na średnich obrotach miksera. Ubijamy je do momentu, aż piana stanie się zupełnie zimna. Pod koniec dodajemy dżem, jeszcze chwilę ubijamy, a następnie gotową pianę szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Sos naam prik num
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.