Jose Andres

Kataloński sos pomidorowo-cebulowy


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kataloński sos pomidorowo-cebulowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na 0,7 l

10 dojrzałych mięsistych pomidorów

0,36 l hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

4 małe hiszpańskie cebule, obrane i drobno posiekane (ok. 4 filiżanek)

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej mielonej słodkiej papryki)

3 liście laurowe





Przygotowanie

Przekrawamy pomidory na połowy i przecieramy na tarce nad miską tak, żeby cały miąższ przeszedł przez oczka. Skórki wyrzucamy. W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Wsypujemy cebulę, cukier i sól. Dusimy, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa, czyli ok. 25 minut. Ma się skarmelizować; jeżeli zbytnio ściemnieje, dodajemy pół łyżeczki wody, żeby się nie przypaliła. Dodajemy pomidorową pulpę, pimentón, liście laurowe i gotujemy jeszcze 20 minut na średnim ogniu. Sofrito jest gotowe, kiedy pomidory się rozgotują, ich barwa nabierze głębi, a z sosu wytrąci się oliwa.



José radzi: Sos ten jest wykorzystywany w wielu przepisach kuchni hiszpańskiej. Można go przechowywać w lodówce, pod przykryciem, do 5 dni.



© Jose Andres



powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.