Daria Ładocha

Kasza gryczana z pieczonym burakiem, kapustą włoską i pestkami dyni


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Kasza gryczana z pieczonym burakiem, kapustą włoską i pestkami dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej

2 buraki

1 duża czerwona cebula

ćwiartka kapusty włoskiej

2 łyżki masła

1 łyżeczka mielonej kozieradki

kilka łyżek wody

łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

pęczek zielonej pietruszki

kilka łyżek prażonych pestek dyni

Przygotowanie:

Buraki umyj, nakłuj widelcem, nasmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200º C przez około 45 minut.
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle.
Dodaj cienko poszatkowaną kapustę, kozieradkę i zalej kilkoma łyżkami wody. Gotuj chwilę, aż kapusta zmięknie.
Dodaj kaszę i buraki starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Na koniec dodaj sok z cytryny, zieloną pietruszkę i posyp prażonymi pestkami dyni.

powrót

Podobne przepisy

Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Krem dyniowo-pomarańczowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.