Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów

Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 kg łopatki z koźliny
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki czerwonego winnego octu
  • 2 duże chlusty oliwy
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • 2 cebule szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cytryny
  • łyżka mielonego imbiru
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • 250 ml maślanki
  • Młode ziemniaki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • czerwona cebula
  • łyżka kminu rzymskiego
  • sól
  • puszka krojonych pomidorów
  • litr wody
  • Pikantna sałatka z kolorowych pomidorów:
  • opakowanie kolorowych pomidorków cherry
  • czerwona cebula
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
  • chlust oliwy
  • łyżka octu
  • łyżeczka musztardy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet winny, oliwę, rozmaryn, tymianek. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i cytryny. Marynatę dopraw gałką, imbirem. Na koniec dolej maślanki.
W tak przygotowanej marynacie marynuj mięso przez noc.
Zamarynowane mięso zwiń w roladę, obsmaż je na oliwie, aż będzie przyrumienione z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki dolej do niego marynatę i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez 2 godziny.
Młode ziemniaki obsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę, kmin, sól i krojone pomidory. Wszystko zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a z pomidorów zrobi się pyszny gęsty sos.
Idealnym uzupełnieniem dania będzie ekspresowa sałatka z kolorowych pomidorów.
W misce połącz kawałki pomidorków, posiekaną cebulę i szczypior. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, octem i musztardą. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE