Agnieszka Kręglicka

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 spore ziemniaki

3 cykorie

10 plastrów boczku

oliwa

4 małe listki laurowe

wywar warzywny

kwaśna śmietana

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Plastry boczku pokroić w kwadraciki, wysmażyć na chrupko, odlewając nadmiar tłuszczu. Ziemniaki pokroić w kostkę, cykorię w szerokie paski. Na rozgrzanej w garnku oliwie lekko przesmażyć ziemniaki i cykorię. Zalać wywarem, dodać kilka listków laurowych, pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Uzupełnić przyprawy, podawać z kwaśną śmietaną. Boczek można wrzucić do środka i dodatkowo użyć do dekoracji.

powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.