Agnieszka Kręglicka

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 spore ziemniaki

3 cykorie

10 plastrów boczku

oliwa

4 małe listki laurowe

wywar warzywny

kwaśna śmietana

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Plastry boczku pokroić w kwadraciki, wysmażyć na chrupko, odlewając nadmiar tłuszczu. Ziemniaki pokroić w kostkę, cykorię w szerokie paski. Na rozgrzanej w garnku oliwie lekko przesmażyć ziemniaki i cykorię. Zalać wywarem, dodać kilka listków laurowych, pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Uzupełnić przyprawy, podawać z kwaśną śmietaną. Boczek można wrzucić do środka i dodatkowo użyć do dekoracji.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.