Sos pomidorowo-paprykowy w słoiku

Sos pomidorowo-paprykowy w słoiku
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów, mogą być różnej odmiany
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Czosnek przekrój wzdłuż na pół, tak samo cebulę. Paprykę przekrój na pół i wyciągnij gniazda nasienne. 

Dobrze umyte warzywa posmaruj olejem rzepakowym, następnie połóż całość na blaszce wyłożonej pergaminem, całość oprósz solą i czarnym pieprzem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż wszystkie warzywa będą maksymalnie miękkie, ok. 20-25 min.

W garnku rozpuść masło, następnie wrzuć upieczone warzywa ze skórką wraz z sokami, które warzywa wypuściły podczas pieczenia. Uwaga, ząbki czosnku oraz cebulę wyciągnij z łupin przed włożeniem do garnka.

Dodaj czekoladę, cynamon oraz miód. Dokładnie mieszaj i duś na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 min. Na końcu zblenduj, dopraw solą jeśli jest potrzeba i rozlej do słoików.  

Sos jest doskonałym dodatkiem np. do makaronu, ryżu, dań na zimno.
           


 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE