Tomasz Jakubiak

Grzanki z dżemem pomidorowym, bryndzą i kurczakiem gotowanym w maśle


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Grzanki z dżemem pomidorowym, bryndzą i kurczakiem gotowanym w maśle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 ciabatty

kostka bryndzy

Kurczak w maśle:

2 udka z kurczaka

3 szalotki

sól

pieprz

garść świeżej bazyli

garść świeżego tymianku

kostka masła

Dżem pomidorowy:

2 kg żółtych pomidorów

3 szalotki

2 pomarańcze

50 ml brandy

3 łyżki miodu rzepakowego

szczypta płatków chilli

świeży majeranek

 

Przygotowanie:

Udka wyluzuj, dopraw solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. W garnku rozpuść masło i duś kurczaka z ziołami i połówkami cebul, na bardzo wolnym ogniu. Przygotuj pomidorowy dżem. Pomidory, filety z pomarańczy i cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej pomidory i pomarańcze. Całość podlej brandy. Dodaj miód i płatki chilli. Dżem redukuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podpieczone pieczywo posmaruj bryndzą i pomidorowym dżemem. Na wierzch połóż kawałki kurczaka. Całość posyp listkami tymianku. Kanapka mistrzów gotowa. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.