Donna Hay

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kiełbaski chorizo

pokrojone w plastry

1 łyżka liści szałwii

80 g liści młodego szpinaku

4 jajka

lekko ubite

1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki

sól morska i grubo mielony czarny pieprz

150 g ricotty

posmarowane masłem grzanki

do podania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać na dość dużym ogniu patelnię teflonową o średnicy 22 cm. Musi to być patelnia, którą będzie można wstawić do piekarnika, tzn. bez plastikowej rączki. Smażyć chorizo z szałwią 4–5 minut, aż się zrumieni. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Ubić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem, i wlać masę na patelnię. Łyżką wyłożyć na wierzch ricottę, zmniejszyć ogień i smażyć 3 minuty. Wstawić patelnię do piekarnika pod nagrzany grill i piec dwie minuty, aż frittata się zetnie i zrumieni. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.