Andrzej Polan

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6904

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

zmielona łopatka wieprzowa

kapusta biała

kapusta włoska

2 białe cebule

kasza jęczmienna

ciecierzyca biała

grzyby borowiki

jabłko

olej do smażenia

bulion warzywny

gałka muszkatołowa

kminek mielony

majeranek

sól

pieprz,

natka pietruszki

koperek

Sos chrzanowy:

biała cebula

olej do smażenia

śmietana 36 %

chrzan śmietankowy

świeży chrzan

cytryna

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Nastawić spory garnek z posoloną wodą, do obgotowania kapusty w całości.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać do niej surową kaszę jęczmienną i chwilę podsmażyć. Całość podlać bulionu warzywnym, dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę i pokrojone borowiki.
Nadmiar bulionu odparować i dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłko. Gotowy farsz doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, kminkiem, solą, pieprzem. Na sam koniec dodać posiekane drobno zioła.
Prawie gotowy farsz przełożyć do dużej miski i połączyć ze zmieloną łopatką wieprzową. Całość ponownie doprawić.
Sparzone główki kapusty obrać z liści i usunąć twarde części za pomocą noża bądź młotka do mięsa.
Następnie przygotować sporą miskę, wyłożoną wcześniej gazą. Liście kapusty układać na przemian, raz włoska, raz biała. I tak całą warstwę, następnie warstwę farszu. Robimy tak, aż skończy się miejsce w misce.
Gotową faszerowaną kapustę ciasno zawinąć gazą i związać sznurkiem. Całość gotować w tej samej wodzie, w której wcześniej była gotowana sama kapusta. Czas gotowania ok 1 godziny.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula nabierze odpowiedniego koloru, wlać śmietanę, dodać chrzan śmietankowy.
Odparować trochę, dodać sok z cytryny i przyprawy. Całość należy przelać przez drobne sito. Na sam koniec dodać świeżo tartego chrzanu. Faszerowaną kapustę podawać z sosem chrzanowym.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.