Anna Olson

Dżem morelowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem morelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g świeżych moreli bez pestek

pokrojonych w ćwiartki

3 szklanki cukru

1 szklanka miodu

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki świeżo startego imbiru

3 łyżki drobno otartej skórki z cytryny

6-8 łodyżek kwiatów lawendy

1 opakowanie płynnej pektyny

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj na małym ogniu morele z cukrem, miodem, sokiem z cytryny, imbirem oraz otartą skórką z cytryny, często mieszając. Zawiń lawendę w woreczek z gazy i zanurz w rondlu z morelami na ok. 10 min. Na koniec usuń lawendę, a wmieszaj pektynę. Zdejmij dżem z ognia i nałóż do wyjałowionych słoików albo przechowuj w lodówce do 4 miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.