Kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy zobacz Kandyzowana skórka pomarańczy 2018-06-19 12:28:44
Kandyzowana skórka pomarańczy
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • (na 1 średni słoik skórki)
  • 4-5 pomarańczy
  • 100 ml wody
  • 250 g cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pomarańcze czyścimy dokładnie szczoteczką. Obieramy ze skórki i każdą ostrym nożem pozbywamy albedo – czyli tej białej warstwy. Staramy się wyciąć najcieniej jak się da samą skórkę. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odsączamy skórkę, kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki. W rondelku podgrzewamy 100 ml wody z cukrem tworząc syrop. Wrzucamy do niego pokrojoną skórkę i gotujemy razem ok. 15 minut ciągle mieszając. Przelewamy do wyparzonego słoika, szybko go zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. W takiej formie postoi nawet rok w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE