Malka Kafka

Czarna zupa śródziemnomorska


Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 8901

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka czarnej fasoli

1 szklanka czarnej soi

1 szklanka czarnej soczewicy

0,5 selera

1 pietruszka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

czarny pieprz w ziarnach i mielony

cytryna do smaku

 

Przygotowanie:

Fasolę i soję namocz na noc. Cebulę posiekaj i podduś na oliwie w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Do duszenia dodaj liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach. Warzywa obierz i pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do duszącej się cebuli. Wszystko podsmaż do lekkiego zrumienienia. Zalej gorącą wodą i dodaj namoczoną fasolę i soję. Na koniec, kiedy wszystko będzie już miękkie, dodaj soczewicę, dopraw do smaku i gotuj, aż soczewica zmięknie, ale się nie rozpadnie. Do zupy na talerzu można wkropić trochę cytryny dla zaostrzenia smaku.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.