Anjum  Anand

Cytrynowy ryż


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Cytrynowy ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g świeżo ugotowanego ryżu basmati

½ łyżeczki nasion gorczycy

szczypta nasion kozieradki

2 łyżki soczewicy

2-3 suszone czerwone papryczki chilli

w całości

1 łyżeczka imbiru w proszku

¼ łyżeczki kurkumy

4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych

10 liści curry

3 łyżki soku z cytryny

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przesmażyć na rozgrzanym oleju gorczycę, kozieradkę, soczewicę i papryczki. Dodać imbir, kurkumę, orzeszki i liście curry. Posolić i smażyć pół minuty. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze minutę, po czym dodać ryż. Kiedy ryż się zagrzeje, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.