Zapieczone ziemniaki

Zapieczone ziemniaki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 10 (2 kg) dużych ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w 1 - 1,5 cm plastry
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 100 g tartego sera gruyere albo cheddaru
  • 1-1½ szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki soli (więcej
  • jeśli dodajesz w płatkach)
  • zmielony czarny pieprz
  • masło do smarowania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem spód i brzegi płytkiej brytfanny o wymiarach 30x25 cm. Wsyp ziemniaki, czosnek, ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Wymieszaj tak, żeby rozdzielić wszystkie plastry ziemniaków i pokryć je płynem. Rozłóż równo na dnie naczynia. Piecz, aż będą miękkie i złociste na wierzchu czyli ok. 1-1¼ godz.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE