Jamie  Oliver

Curry rogan josh, puszysty ryż, sałatka z marchwi, papadamy, placki chapati, piwo


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry rogan josh, puszysty ryż, sałatka z marchwi, papadamy, placki chapati, piwo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Curry:

2 cebule

1 średnia dynia piżmowa

1 mały kalafior

1 świeża czerwona chili

4 ząbki czosnku

pęczek świeżej kolendry

2 czubate łyżki pasty rogan josh

1 puszka (400 g) ciecierzycy

100 g umytego młodego szpinaku

1 opak. (500 g) jogurtu naturalnego



Ryż:

1 kubek ryżu basmati

kilka całych goździków



Sałatka z marchwi:

garść płatków migdałowych

5 lub 6 marchewek

1 świeża czerwona chili

pęczek świeżej kolendry

kawałek (2 cm) świeżego imbiru

1 cytryna



Placki chapati:

1 opakowanie placków chapati

kurkuma, do posypania



Marynowana cyrtyna:

1 cytryna

2 łyżeczki gorczycy

1 płaska łyżeczka kurkumy

¼ świeżej czerwonej chili

1 mała suszona chili



Przyprawy:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz



Do podania:

1 opakowanie papadamów

zimne piwo



NA POCZĄTEK

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wody. Postaw duży rondel na dużym ogniu. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Zamontuj w malakserze tarkę o dużych oczkach.



CURRY

Obierz cebule i pokrój na plasterki, wrzuć do dużego rondla i zalej odrobiną wody i kilkoma chlustami oliwy. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodaj pastę rogan josh, starannie wymieszaj i przesmaż. Ostrożnie przekrój dynię piżmową w poprzek na pół. Zużywam tylko węższą część bez pestek, resztę chowam do lodówki na inną okazję. Przekrój potrzebną część dyni wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na 1-cm kęsy – nie trzeba jej obierać. Dołóż dynię do rondla. Usuń zewnętrzne liście kalafiora, pokrój go na niewielkie kawałki i również dodaj do rondla. Pokrój chili na plasterki i dorzuć. Zmiażdż nieobrany czosnek. Drobno posiekaj kolendrę razem z łodyżkami. Zachowaj liście, a łodyżki dodaj do rondla i zalej wszystko wrzątkiem do połowy głębokości. Dodaj ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Dopraw, dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj szybko, na mocnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.



RYŻ

Wsyp kubek ryżu do średniej wielkości rondla, dodaj chlust oliwy i kilka goździków, następnie zalej dwoma kubkami wrzątku (użyj tego samego kubka, co do ryżu). Dodaj szczyptę soli, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 7 minut. Ponownie zagotuj czajnik wody.



PLACKI CHAPATI

Zgnieć duży arkusz papieru do pieczenia i zmocz wodą z kranu. Wyciśnij, rozprostuj i rozłóż na papierze placki chapati; lekko skrop każdy odrobiną oliwy i oprósz kurkumą. Złóż placki na papierze na stosik, owiń i wstaw na środkową półkę piekarnika.



SAŁATKA Z MARCHWI

Upraż migdały na małej patelni na średnim ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aż się zezłocą. Przesyp do miseczki. Umyj marchewki I odkrój końce. Zetrzyj je na tarce w malakserze razem z chili (bez szypułki i nasion), 1/3 pęczka kolendry oraz obranym kawałkiem imbiru. Przełóż wszystko do ładnej miski.



CURRY

Polej nieco wody, jeśli warzywa są zbyt suche. Wymieszaj i przykryj pokrywką.



RYŻ

Po 7 minutach gotowania zdejmij naczynie z ryżem z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 7 minut. Ryż dojdzie i będzie puszysty, o orzechowym posmaku.



SAŁATKA Z MARCHWI

Skrop sałatkę porcją oliwy extra vergine i dosyp szczyptę soli. Dodaj trochę otartej skórki i wyciśnij sok z ¼ cytryny. Dobrze przemieszaj. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi oraz połową zachowanych listków kolendry i podaj do stołu.



CURRY

Zdejmij pokrywkę. Zdecyduj, czy konsystencja jest właściwa. Możesz dolać trochę wrzątku albo jeszcze przez chwilę odparować warzywa. Sprawdź smak i, jeśli trzeba, dopraw solą, a na koniec dorzuć szpinak i wymieszaj.



MARYNOWANA CYTRYNA

Pokrój cytrynę na ósemki, usuń pestki i pokrój na drobne plasterki. Posiekaj chili. Postaw na średnim ogniu patelnię, na której prażyły się migdały. Wlej chlust oliwy i wsyp nasiona gorczycy, kurkumę oraz pokrojoną na plasterki chili. Dodaj pokruszoną suchą chili. Gdy mieszanina zacznie skwierczeć, dodaj pokrojoną cytrynę i szczyptę soli, policz do dziesięciu mieszając, a następnie zdejmij naczynie z ognia i przełóż zawartość do miski, by ostygła.



PODANIE

Nałóż do miseczki połowę jogurtu, skrop niewielką ilością oliwy extra vergine i podaj na stół z papadamami oraz miseczką marynowanej cytryny. Wyjmij placki chapati z piekarnika i od razu połóż na stole w papierze. Dodaj 2 łyżki jogurtu do curry i wymieszaj, posyp resztką listków kolendry i podaj na stół razem z ryżem. Otwórz piwo i do dzieła!



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulki z puree ziemniaczanego
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.