oglądaj również w


(Jamie's 30 Minute Meals), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 40 x 30

To naprawdę szybkie, smakowite gotowanie dla zajętych ludzi - mówi Jamie Oliver o swoim najnowszym programie, w którym w 30 minut przygotowuje kompletne posiłki. Jak dotrzymać mu kroku? Jamie zdradza tajemnicę - podstawa to świetna organizacja, dobre przepisy oraz kilka sprytnych sztuczek. Aby nie spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, należy gotować inteligentnie i używać wszystkich zmysłów: czuć zapachy, słyszeć przypalający się tłuszcz i... mieć oczy z tyłu głowy.

Zdaniem Jamiego odpowiedzią na stale przyspieszające tempo życia jest zmiana sposobu gotowania: inaczej gotujemy w leniwe weekendy, inaczej w tygodniu, gdy na przygotowanie posiłku nie chcemy poświęcić więcej niż pół godziny. Jamie w swoim najnowszym programie dzieli się z widzami swoim doświadczeniem i radami, chcąc, jak zwykle, zachęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków. To powrót do starych inspirujących programów Olivera, z jedną różnicą: w programie nie ma montażu - wszystkie dania są przygotowywane faktycznie w pół godziny - od samego początku do wydania talerzy na stół. Przy realizacji programu pracowali najlepsi brytyjscy operatorzy, którzy wykorzystywali najnowsze technologie. Program, który był kręcony w nowoczesnej kuchni, która stanowi jednak tylko tło do działań Jamiego, jest prawdziwą uczta dla widzów.

"Jeśli chcesz naprawdę zjeść coś pysznego, co szybko przygotujesz, rób dokładnie to, co mówię. Podpowiem ci co kupić, kiedy włączyć piekarnik i jak krok po kroku przygotować potrawy. Jeśli będziesz się stosować do moich instrukcji, bez trudu przygotujesz obiad w pół godziny" - przekonuje Jamie Oliver. Jamie Oliver od lat jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i "śmieciowym jedzeniem" przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.

Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim "Times Magazine". W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie Kuchni.tv.

gospodarz programu: Jamie Oliver

Uwaga! Ważna informacja dla fanów programu. Kuchnia.tv obejmuje patronat nad polską edycją książki "30 minut w kuchni" z przepisami z programu. Książka ma się ukazać nakładem wydawnictwa Insignis Media, do końca tego roku. W związku z wydarzeniem Kuchnia.tv zorganizuje atrakcyjny konkurs.

www.jamieoliver.com

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

admin 2 lata temu

Jamie jest stale obecny na naszej antenie - aktualnie emitujemy serie: Gotuj sprytnie jak Jamie i Jamie Oliver: superfood na co dzień.
Kilka innych będziemy wkrótce powtarzać. Pozdrawiam:) Admin

siwekemi 2 lata temu

Czy są jakieś szanse na ponowne puszczenie w kuchni + programów z Jamie Oliver?? od niedawna mam Wasz kanał i bardzo bym chciała zobaczyć wszystkie programy z Jamiego.

rzviro 3 lata temu

Się czepiacie tej oliwy.... :P Jak Jamie się nazywa? Olive(r), no nie? To chyba wiele wyjaśnia ;)

marysia_mb 6 lat temu

[quote gatka831 napisała 24.05.2012 21:50]
Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5
[/quote]
Mam tak samo z tą oliwą ;-) Dodajmy oliwy, teraz jeszcze trochę oliwy a na koniec skropmy oliwą. Jak to oglądam to już wiem, że teraz pora na oliwę (co za niespodzianka).
Ale sam program bardzo lubię. Mam też książkę i jest bardzo fajna.

kamilsakalus 6 lat temu

Myszsza, a po kiego używać kostki? Kupuje się kurczaka - robi z niego co się chce, a korpus na bulion. Po wystudzeniu bulion do woreczków po 0,5-1 litr i do zamrażalnika.

myszsza 6 lat temu

[quote kamilsakalus napisał 11.06.2012 19:41]
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.
[/quote]
Zgadzam się co do całości, jednak na temat kostek rosołowych mam inne zdanie. Po pierwsze, sama takie robię w domu. Po drugie, można kupić w niektórych sklepach kostki, w których składzie są wyłącznie warzywa, przyprawy i trochę tłuszczu, nawet soli nie ma.

kamilsakalus 6 lat temu

jedyna seria z Jamie, której szczerze nie znoszę. Jamiego mogę oglądać na okrągło, ale nie tą kuchnię w 30 minut. Wiele potraw to potrawy, które je po prostu udają. Gdyby coś takiego zrobił ktoś inny, a nie Jamie to by powiedziano, że to badziew. Ostatnio rzuciłem okiem, jak robił danie, które polegało na ułożeniu na jakimś półmisku kiełek i sałaty rzymskiej. I to było danie same w sobie.
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.

gatka831 6 lat temu

Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5

pan_latawiec 6 lat temu

[quote Ola_D napisała 16.01.2012 16:44]
Seria będzie ponownie na naszej antenie już w lutym.
Pozdrawiam,
OlaD
[/quote]

A jest szansa żeby pojawiła się seria Jamie's Great Britain?

Jonas 6 lat temu

.... też oglądam/łem, to co w tym najlepsze, to prostota w przygotowaniu. Najbardziej podobają mi się jego naczynia z pchlich targów i deski do krojenia,takie rustykalne, i to właśnie jest tą prostotą.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE