Nigel Slater

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 ml oleju słonecznikowego

4 wiejskie jajka

4 łyżki jasnego płynnego miodu

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

175 g startej marchewki

masło do natłuszczenia formy

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj w misce olej z jajkami i miodem, aż składniki dobrze się połączą. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, esencję waniliową oraz starte marchewki i starannie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto na metalową kratkę, żeby wystygło i ostrożnie wyjmij z formy. Utrzyj w misce twarożek z masłem, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj przesiany cukier puder oraz esencję waniliową i starannie wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście.

powrót

Podobne przepisy

1000 karteczek
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.