Si King

Ciasto limonkowe


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto limonkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód:

175 g herbatników digestive

60 g masła

50 g cukru



Nadzienie:

3 duże jajka

skórka otarta z dwóch limonek

125 ml soku z limonek

210 ml mleka skondensowanego (słodzonego)

80 g miałkiego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

½ łyżeczki kamienia winnego



Do podania:

garść borówek amerykańskich

bita śmietana



Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włożyć herbatniki do plastikowego woreczka, zawiązać i ostrożnie pokruszyć, używając na przykład wałka. Przełożyć do miski. W rondelku stopić masło, wlać do pokruszonych herbatników, dodać cukier, wymieszać. Rozłożyć masę herbatnikową na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, tak, by powstały wyższe brzeżki wokół ścianek. Oddzielić żółtka i białka do dwóch miseczek. Ubić żółtka, aż nabiorą puszystości i zbieleją. W osobnej misce roztrzepać skórkę i sok z limonki z mlekiem skondensowanym, połączyć z jajkami. Wlać masę na herbatnikowy spód. W suchej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i kamień winny. Wyłożyć ubite białka na masę z żółtek. Widelcem porobić „górki” na powierzchni piany. Piec 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną i borówkami.



Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach—nie ma jak u mamy”

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.