David Gaboriaud

Chłodnik z melona


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 85

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół melona (żółty Galia)

pół papryki jasnożółtej

1 średni ogórek gruntowy

pół zielonej papryczki

kawałek imbiru o grubości 2 cm

1 mała cebulka dymka (biała część)

pół szklanki wody

sok z połowy cytryny

kilka listków mięty

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sałatka owocowa:

pół melona (żółty Galia)

pół papryki jasno żółtej

⅓ ogórka gruntowego

2 cienkie plastry świeżego imbiru

1 łodyga cebuli dymki

 

Dodatki:

orzeszki pinii

pistacje

kilka plastrów szynki długo dojrzewającej „prsut” lub prosciutto

 

 

Przygotowanie:

Chłodnik: połówkę melona pokrój w kostkę. Pół oczyszczonej z ziaren papryki pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i wytnij pestki.
Pół zielonej oczyszczonej papryczki posiekaj na drobne kawałki.
Małą cebulkę dymkę pokrój na cztery części.
Przełóż wszystkie warzywa do miski. Dodaj starty imbir, pół szklanki wody, sok z cytryny. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Przed podaniem polej całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek i dodaj posiekaną miętę do dekoracji.

Sałatka owocowa: melona, paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę. Plastry imbiru pokrój w cieniutkie słupki. Dymkę pokrój na ukos w cienkie plastry.

Serwuj chłodnik z dodatkami: orzeszkami pinii, pistacjami, kilkoma plastrami szynki długo dojrzewającej oraz z sałatką owocową.

powrót

Podobne przepisy

Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.