Dave  Myers

Chleb piwny z serem


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chleb piwny z serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżeczki cukru

2 łyżeczki suszonych drożdży

450 ml ciemnego piwa o temperaturze pokojowej

520 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania

200 g sera cheddar

75 g parmezanu

50 mleka w proszku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku musztardowego

2 roztrzepane jajka

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 roztrzepane białko

do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Do miski wlać piwo, wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, starte sery, mleko w proszku, jajka i nasiona włoskiego kopru. Wlać piwo z drożdżami i cukrem. Wyrobić rękoma na ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i oprószonymi mąką rękoma zagniatać przez 20-25, aż ciasto nabierze elastyczności. W razie potrzeby można dolać trochę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwa bochenki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Każdy bochenek ponacinać czubkiem noża w ukośny wzorek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25-30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 18:15

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne wyszedł Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.