Anna Olson

Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy extra vergine

½ szklanki czerwonej papryki

pokrojonej w drobną kostkę

¼ szklanki pomarańczowej papryki

pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 1/3 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 szklanka skrobi kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki posiekanej dymki

1 łyżka posiekanej świeżej natki kolendry

2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej

1 łyżeczka soldy oczyszczonej

1 łyżeczka miałkiej soli

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu podsmaż paprykę na oleju przez 4 min. Dodaj tymianek i smaż jeszcze przez 5 min, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wysmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm. Wymieszaj w misce mikserem maślankę, olej, jajka, cukier oraz sok cytrynowy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, dymkę, kolendrę, skórkę cytrynową, sodę, sól, kmin rzymski i pieprz kajeński. Dodaj sypkie składniki do miski z maślankową mieszaniną i wymieszaj na gładką lejącą masę. Dodaj ostudzoną podsmażoną paprykę i wlej ciasto do formy. Piecz 15-18 min, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Podawaj na ciepło albo na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
Maślane bułeczki z domowym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.